Julfest till vänner och familj

julklapp till pappa julfestInnan du börjar oroa över detaljer, stanna upp och tänk på vad en perfekt julfest betyder för dig. Det handlar inte om att umgås med några grannar. Det har inte att göra med saker hur din familj gjorde när du var ung. Det är absolut inte om att försöka vara någon som du inte är.

Du har nu tillstånd att gå ifrån dessa stressiga föreställningar. Så fort du gör gästlistan så är ett tips att inrätta en fyra veckors räkna ner ”att göra” lista komplett med livsmedelsbutiker och vad allt det innebär.

Du kan självklart göra detta snabbare, men om du ger dig flera veckor att förbereda så är uppgiften mindre skrämmande och du har mer kul i processen, och framför allt du har mer koll på att allt hinns med. Planera en fest som du som ”arrangör” faktiskt kommer att njuta av. Det innebär enkelt sagt – ingen meny så komplicerad att du fastnar i köket.

Värd inte slav

Du är värd, inte matleverantör. Dina vänner vill spendera tid med dig, oavsett om du är värd för en middag eller öppet hus. Välj livsmedel som är enkla att servera och är självstyrande.

Se till att ditt val av mat är lätt att hantera. Vid ett öppet hus eller cocktailparty så kommer gästerna mingla och stå. Så du behöver för att tjäna plockmat och inget som kräver en gaffel och kniv för att äta.

En julfest är oftast mer uppklädd än en sommarfest  med grillning, så undvik gärna röriga livsmedel.

För att hålla en fest flytande så ställ brickor med mat i flera rum, inte bara i matsalen. Lägg några ostar och brickor mackor i köket och desserter i vardagsrummet. Att ta hand om dina gäster är viktigt, du kan till exempel skriva små kort på varje plats med vägbeskrivningar så här :
”Sagolika desserter väntar dig i vardagsrummet.” Det är nästan som en tipspromenad som håller gästerna flyttande och hjälper till att hitta nya samtalsämnen samt fler smaskiga godsaker.

För din julfest vill du säkert infoga många juldekorationer. Välj en färg och ett tema. Det gör hela festen väldigt stilren fast det är mycket pynt.

Ett minne för livet

Ta massor av bilder! Värden/värdparet måste få ett digitalt foto med varje gäst eller grupp. Det är inte bara ett stort minne av festen, det kan även sändas till varje gäst med ett ”tack för att du kom till min fest” kort.

Eller du kan placera fotot i en julprydnad och ge det som en personlig gåva. Dina gäster kommer att älska det här. När allt kommer omkring så är det människorna du bryr dig om och njuter med av den tid ni har tillsammans.

Gör årets julfest till en fest som du kommer ihåg, som ni alla kommer ihåg!

 

Gå till första sidan julklapp till pappa här!