Vad är jul

Jag måste säga att julen är en av mina favorit tider på året. Det är en tid då alla våra vänner och familj träffas och firar tillsammans.

Men vad är det vi firar och varför? Många människor har inte en aning om julen kommer ifrån eller varför vi ens firar det . Jo jag ska försöka förklara det och ge människor en bättre förståelse för det. Det inte bara om jultidningar, julgranar, strumpor, ljus och presenter. Även om det är vad vi ofta förknippar med julen.

Ordet juljulklapp till pappa kulor

Vart kommer ordet ifrån : The Christmas story är berättelsen om Jesu Kristi födelse i staden Betlehem, Israel. Jesus ”Kristus” är känd som grundare eller central figur i ”kristendomen.” Julen är en kristen helgdag den 25 december som firar Jesu födelse. Romarna firade också Jesu födelse genom att markera en uppdelning av kalendern som fortfarande är i bruk idag. Julen betyder bokstavligen Mass (firandet) av Kristus. ”Kristus” är ett grekiskt ord och en titel som betyder ”den smorde” eller en avbild av Gud för ett speciellt ändamål. ”Kristus” är ekvivalent med det hebreiska ordet ”Messias”. Baserat på orden av forntida profeter så väntas det första århundradet judiska folket ankomsten av Messias som utlovats av Gud.

Vart kommer alla grejer för julen ifrån?
Från november och framåt är det i det närmsta omöjligt att glömma att julen kommer. Färgade lampor dekorera många stadskärnor och butiker, tillsammans med glänsande dekorationer  och konstgjord snö målade på skyltfönster. På gator och i affärer kommer ’julgranar’ ( verkliga eller plast vintergröna ’ barrträd ’ träd ) också vara dekorerad med ljus och  andra julprydnader. Seden att skicka julkort startade i Storbritannien 1840 när den första ”Penny Post” offentliga postväsendet leveranserna påbörjades. Allt eftersom tryckmetoder förbättrats så började julkort att produceras i stora mängder från omkring år 1860. De blev ännu mer populär i Storbritannien när ett kort kan postas i en förseglad kuvert för ett öre – halva priset av ett vanligt brev. Traditionellt så visade julkort religiösa bilder – Maria , Josef och Jesusbarnet eller andra delar av ”Christmas story”. Idag är bilderna ofta skämt, vinterbilder, jultomten eller romantiska scener av livet i gångna tider.

Vad sägs om mannen i den röda dräkten

Jultomten är baserad på en verklig person, St Nicholas, vilket förklarar hans andra namn ”Santa Claus” som kommer från det nederländska ”Sinterklaas”. Nicholas var en kristen ledare från Myra ( i dagens Turkiet ) i det 4e århundradet. Han var väldigt blyg och ville ge pengar till fattiga människor utan att de fick veta det. Det sägs att en dag så klättrade han på taket av ett hus och slängde ner en penningpung rakt ner i skorstenen. Det landade i en strumpa som en tjej hade lagt vid elden för att torka! Detta kan förklara tron att jultomten kommer ner i skorstenen och placerar gåvor i barnens strumpor.

Så det här var bara en kort version av var julen kom formen men det finns massor av annan information där ute som beskriver varför vi gör några av de saker vi gör i en anda av julen.